סוכנות החלל הישראלית

סוכנות החלל הישראלית פועלת בחסות משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל, ואמונה על תיאום פעולות תכנית החלל האזרחית ועל בקרתן. בבסיס פעילויות סוכנות החלל עומדת ההכרה בחשיבותם של המחקר והפיתוח. הסוכנות תומכת במיוחד במחקר ופיתוח מדעי בעלי פוטנציאל כלכלי ממשי, כגון פיתוח טכנולוגיות ייחודיות וחדשניות. כמו כן, הסוכנות פועלת מתוך תפיסה כי העיסוק בחלל תורם לכלכלת ישראל, למיצוב מעמדה בעולם ולרווחת התושבים בהיבטים של חקלאות, תקשורת, ניטור זיהומים סביבתיים ומחקר. 

 

יעדי סוכנות החלל הישראלית הם רבים ומגוונים, ביניהם ניתן למנות את הרחבת שיתוף הפעולה ויחסי הגומלין עם מדינות שונות בתחום החלל, קידום מחקרי תשתית באקדמיה ובמכוני המחקר; הובלת המגמה העולמית של מזעור לוויינים, תמיכה בפיתוח טכנולוגיות חלל חדשניות וייחודיות בתעשיות החלל, טיפוח עתודת מדעני העתיד בתחום חקר החלל דרך חינוך לחלל ופרויקטים בקהילה, ובאופן כללי הרחבת היתרון היחסי של ישראל בתחום והצבתה בין המדינות המובילות בעולם בחקר החלל ובניצולו.

 

יעד חשוב נוסף של סוכנות החלל, הוא חיזוק הקשר של ילדים ונוער לתחום החלל, כך שיוכלו לספק את הסקרנות הטבעית הגדולה שהתחום מעורר ולהעמיק את הידע והעניין שלהם בו. עבור הקהל הרחב, סוכנות החלל יוזמת פעילויות ואירועים המאפשרים התנסות חווייתית בתחומי חלל, ומקיימת במהלך השנה גם תצפיות שמיים המקרבות עולמות רחוקים ומעוררי השראה. עבור תלמידים, הסוכנות יוזמת תחרויות ידע ארציות, תומכת במיזמים טכנולוגיים כגון פרויקט שיגור הלוויין הזעיר דוכיפת 1 ועוד. עבור קהילת המחנכים, הסוכנות מקיימת כנסים וימי עיון מיוחדים, ומפתחת מסלולי הכשרה למורים ולמדריכים בשיתוף עם משרד החינוך והאגודה הישראלית לאסטרונומיה.

 

תעשיית החלל בישראל

 

לישראל מורשת חלל ארוכה ומוצלחת, הכוללת פיתוח טכנולוגיות, יישומים ומוצרים עמידים ותחרותיים בתחום החלל. תכנית החלל נוסדה בשנות ה-80 של המאה העשרים, אז היתה ישראל המדינה השמינית בעולם שהצליחה לשגר ולהציב לוויינים בחלל. מטרתה העיקרית הייתה ועודנה לבסס תשתית מקיפה לחקר החלל. 

 

ישראל נאלצה להתמודד עם אתגרים ביטחוניים ומחסור במשאבים, ולכן התמקדה במזעור הטכנולוגיה ובפיתוח לוויינים קטנים, קלי-משקל ובעלי רזולוציה גבוהה, לחישה מרחוק וכן לווייני תקשורת. כיום ישראל נחשבת למובילה עולמית בתחום מזעור לוויינים בעלי ביצועים גבוהים; מדינה קטנה המחזיקה ביתרון טכנולוגי יחסי גדול בתחום. תעשיית החלל בישראל עוסקת בעיקר בפיתוח וייצור לוויינים, בהפעלת לוויינים, במכירת שירותי תקשורת ובחישה מרחוק. 

 

ישראל מתמחה בפיתוח טכנולוגיות ללוויינים זעירים והאמצעים לשיגורם. בהתבסס על המומחיות הטכנולוגית הזו, מספר קבוצות ישראליות מפתחות כיום מיקרו-לוויינים וננו-לוויינים במטרה להדגים את פעולתם של טכנולוגיות ויישומים שונים, לבחון ולאשר אותם. 

 

תעשיית החלל של ישראל מתמקדת בלווייני צילום ברזולוציה גבוהה המוצבים במסלולים נמוכים (LEO) ובלווייני תקשורת המוצבים במסלול הגיאוסטציונרי (GEO). למרות תקציב צנוע יחסית, הישגיה של תכנית החלל של ישראל מאז 1988 הם מהמרשימים ביותר בהישגי תעשיית הטכנולוגיה המתקדמת של המדינה. ובמונחי עלות-תועלת וביצועים גבוהים ביחס למשקל נמוך, לווייני הדימות של ישראל נחשבים למובילים בזירה העולמית. מבין לווייני ישראל בחלל ניתן למנות את סדרת חמשת לווייני התקשורת "עמוס", עשרת לווייני "אופק" לצורכי מודעין, זוג לווייני הצילום "ארוס", ולוויין המחקר "טקסאט 2".

 

למידע נוסף על סוכנות החלל הישראלית >>

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>